Kedves Anyukák, Szülők, Nagyszülők!

Engedjétek meg, hogy megosszak Veletek néhány gondolatot, beszámoljak Nektek néhány változásról, így, az új tanév, óvodai év, ősz, kezdetén.

Korábbi, alkalmi kezdeményezéseket követően, most egy éve indítottam el a Krabbeldeutsch-programot. Az első hónapok eseménytelensége, arra engedett volna következtetni, tán nincs igény arra, amit a fejemben forgatok. Aztán jöttek az első lelkes anyukák, csillogó szemű gyerkőcök és beindult az első, majd a második mini-csoport. A Keleti Károly utcában, a Mesetánc Fejlesztő Játszóházban zajlottak a foglalkozások.

Számos érdeklődő és lelkes anyukának köszönhetően az új “tanévet” már sokkal magabiztosabban kezdhetem el. Két helyszínen, Budán és Pesten is indulnak csoportok. A Mesetánc Fejlesztő Játszóházból átköltöztünk a Marczibányi Téri Művelődési Központba, Pesten pedig a noha stúdió és alkotóműhely ad helyet a foglalkozásoknak.

Többféle cél vezérel Benneteket, amikor jelentkeztek nálam.

Német nyelvterületrõl jöttök egy – két – három évre hazánkba, s míg férjetek dolgozik, Ti itt teremtetek átmeneti otthont családotok számára. Gyermeketek nem idegen nyelvet tanulni jön hozzám, hanem saját anyanyelvén játszik, gőgicsél, énekel, ki hol tart. Te pedig kedves Anyuka, bekerülsz egy olyan közegbe, ahol megismerkedsz magyar Édesanyákkal, akikkel szót tudsz érteni, akik ismerik a helyi viszonyokat, segíthetnek neked bekapcsolódni a helyi közösségbe akikkel találkozhatsz, s így másként élheted meg az itt töltött időt.

Többféle cél vezérel Benneteket.

Lehet, hogy szüleitek, édesanyátok, édesapátok német, osztrák származású, s Ti tovább kívánjátok adni az ő anyanyelvüket gyermekeiteknek, hogy élő legyen a nagycsaládi kapcsolat. Lehet, hogy Ti, magatok vagytok az a láncszem a családban, aki Magyarországon, magyar társsal alapított családot. Számos módon alakul ki olyan élethelyzet, melyben természetes igény, hogy gyermeketek már a kezdetekben kapcsolatba lépjen a német nyelvvel, megélje azt, a maga módján, a számára releváns élethelyzetekben. Játékkal, dallal, az édesanyja karján, más hasonló korú gyermek társaságában.

Többféle cél vezérel Benneteket.

Lehet, hogy Ti költöztök rövidebb-hosszabb távra német nyelvterületre. S végül lehet, hogy úgy döntöttetek, azért szeretnétek kétnyelvű gyermeket nevelni, hogy később könnyebben állja meg helyét az életben. Tudjátok, milyen természetes módon fogad be egy Kisember egy idegen nyelvet.

Bármelyik cél is vezéreljen benneteket, gyertek bátran idén is a foglalkozásokra, szánjatok rá időt és energiát. Szeretném, ha a heti rendszerességgel történő együttlétünk oldott hangvételben zajlana. Szavazzátok meg gyermekeiteknek a bizalmat és kísérjétek figyelemmel, hogyan nyílnak meg az új nyelv számára.

A foglalkozásaimon elhangzó dalokkal, mondókákkal szeretnék segítségetekre lenni abban a munkában ami majd odahaza Tirátok vár. Ötletet adnék, hogyan főzzetek, mosogassatok, rakjatok rendet, kertészkedjetek, vásároljatok, rajzoljatok, olvassatok, élvezzétek a természetet németül.

Foglalkozásaimat a találkozás színterének szánom, gyertek, várlak Benneteket!

Suszter-Pártay Timea

Leave a Reply