Foglalkozások

Aktuális helyszínek, időpontok

Keddenként 10.00 órai kezdettel az ODU Közösségi Térben (Budapest, 1122 Krisztina krt. 15.) a legkisebbeknek, 1-3 éveseknek tartok foglalkozást. Ugyanitt tartom az ovisok, 3-6 évesek foglalkozását, szerdás 17.00 órai kezdettel. Ezt megelőzően, szerdán 16.00 órától a kisiskolásokkal foglalatoskodunk. Olvasgatunk, írogatunk, számolgatunk, bütykölünk. A Schulzwergek csapatába alapvetően a 7-9 éveseket várom.

Szerdán 10.00 órától a Dorozsma Házban (Budapest, 1144 Vezér utca 32.) tartok foglalkozást az 1-3 éveseknek.

Csütörtökön a Topolino Klubban (Budapest, 1111 Kende utca 14.) tartok foglalkozást, szintén a legkisebbek, 1-3 évesek számára.

 

KRABBELDEUTSCH a korai nyelvfejlesztés jegyében

A program célja, hogy megismertesse a kicsinyeket a német nyelv hangzókészletével, intonációjával, a szülők pedig olyan anyagot sajátíthassanak el, mellyel odahaza alapvető élethelyzetekben tanítgathatják gyermekeiket német nyelvre. A foglalkozások időtartama 45 perc, mondókák, ölbeli játékok, cirógatók, hintáztatók, ujjszámolók, lovagoltatók, varázsigék, babusgatók, halandzsázók kerülnek terítékre.

2007 óta tartom Budapesten Krabbeldeutsch néven korai NÉMET nyelvfejlesztő foglalkozásaimat a legkisebbek (1-3 évesek) a nagyobbacskák (3-6 évesek), valamint 2015 óta a kisiskolások (6-10 évesek) számára is.

Hiszem és vallom, hogy a nyelvtanulás örömszerző tevékenység lehet, illetőleg az kell, hogy legyen. Ennek jegyében invitálom közös játékra, tornára a gyerkőcöket foglalkozásról-foglalkozásra. Futkározunk, izgünk-mozgunk, énekelünk, kártyázunk, s mindezt történetesen német nyelven.

Ha sikerül beindítanom a gyermekek fantáziáját, akkor számíthatok a figyelmükre. A kisgyermekek figyelmét nem megkövetelem, hanem jobb esetben kiérdemlem, ezt tartom a korai nyelvfejlesztés legsarkalatosabb pontjának, munkám lényegének. Ennek jegyében nem riadok vissza a zajos, nyüzsgős foglalkozásoktól, s ugyanerre bíztatom a szülőket is.

A közös rendetlenkedést egy hajszál választja el a közös játéktól, aminek táptalaján a gyermeki tanulási folyamat beindul.

Így tekintve a korai nyelvfejlesztés nem erőltetett előresietés, mint ahogy egyesek bírálják, hanem egy korfüggő, vissza nem térő készség felismerése és kibontakoztatása.

Az iskolai tanulási szokások felvételével a gyermekek eme készsége sajnos lassan háttérbe szorul és elsorvad.

Ezért tartom hatékonynak és szerencsésnek, ha az iskolai nyelvoktatást megelőzve, az idegennyelvvel való ismerkedést már kisgyermekkorban megkezdjük.

A hatékonyságot a hosszú évek tapasztalata, a kis létszám, az egyedi, a gyermekekre fokuszáló “tananyag”, a közösségben történő kimondottan játékos, így örömszerző tevékenység garantálja.

Kezdő, ill. haladó szinten beszélő-értő gyermekek cselekvő közösségben, együtt fejlődnek.

Általános tudnivalók

Az általában felmerülő kérdésekre szeretnék reflektálni röviden az alábbiakban. Ha be szeretnétek kapcsolódni, de kételyeitek vannak, ha bizonytalanok vagytok, akkor Nektek szólnak e sorok:

Gyermekeiteket koruk szerint igyekezzetek megfelelõ csoportba hozni. Nem az számít, ki mennyit hallott már, mennyit ért már németül. A foglalkozásokon nem történik semmiféle megmérettetés, ragyogóan megvan egymás mellett a német családból származó, anyanyelvi környezetben nevelkedõ Apróság a magyar nyelvi környezetben nevelkedõ Kicsinyekkel. Sõt, igen jótékonynak tartom az efféle együttlétet.

Gyakran hangzik el a vélemény, miszerint ezek a foglalkozások “csupán” az anyáknak szólnak, õk igénylik “csak” a közösséget, a gyermekek nem profitálnak belõlük semmit, sõt egyenesen leterheli õket.

Nagyon is, hogy az Anyáknak szólnak, hiszen õk közvetítenek a külvilág és gyermekük között. Ahogy õk, ahogy Ti éreztek, érzitek magatokat a bõrötökben, úgy érzik majd magukat gyermekeitek. A foglalkozás Nektek is szól! Nektek, Édesanyáknak kíván örömteli, közösségben eltöltött perceket nyújtani, Nektek nyújt segítséget abban, hogy heti rendszerességgel halljátok, s így elsajátítsátok azokat a dalokat, mondókákat, amelyekre építve szép lassan Ti fogjátok tanítgatni gyermekeiteket.

Eközben gyermekeitek jól érzik magukat, érzelmileg magukat mellettetek tudva, teljes biztonságban nyitnak egy tágasabb világ felé. Annyit fogadnak be az elhangzott zenébõl, játékból, amennyi felkelti érdeklõdésüket. Ám hamarosan meg fognak lepni Benneteket, azzal, ahogyan tudtotokra adják, mennyi mindent értenek. Megtapasztaltam ezt olyan gyerkõcökön is, akik csillogó szemekkel tapsikolták végig a foglalkozást, meg olyanokon is, akik hátat fordítva asztallábat csavargattak óráról-órára.

A Krabbeldeutsch foglalkozások célja a nyelvi fejlesztés mellett az érzelmi, zenei nevelés is. Közösségteremtõ céllal is indulnak, ugyanakkor kötöttségektõl mentes együttlétet kívánnak nyújtani. Szólnak Anyának, Szülõnek, s Gyermeknek egyaránt. Éppen ezért kérem a jelenlévõ felnõtteket, vegyenek részt aktívan a foglalkozásokon. Vetkõzzétek le gátlásaitokat! Ne vonuljatok vissza, ne telefonáljatok, s lehetõség szerint ne beszéljetek közben gyermekeitekkel magyar nyelven.

Saját játékot lehetõleg ne hozzatok be a foglalkozásokra. Ám, ha van a gyermeknek kedvenc kendõje, kis, keményfedeles könyve, azt annál inkább.

Ez a lista feltehetõleg folyamatosan bõvül majd, a Veletek folytatott beszélgetések kapcsán. Éppen ezért írjatok, kérdezzetek!